Brenda familjes

35

Nga Abdyl Fuga

Përgjegjësia e rritjes dhe edukimit të fëmijëve është një obligim i madh mbi supet e prindërve. Ata janë djepi dhe shkolla e parë ku fëmijët marrin mësimet e para të edukimit dhe moralit. Allahu i Lartësuar thotë: “O ju që besuat! Ruajeni veten dhe familjen tuaj prej një zjarri, lëndë djegëse e të cilit janë njerëzit dhe gurët.” (Tahrim, 6)
Prindërit dëshirojnë që fëmijët e tyre të rriten, aftësohen dhe edukohen si njerëz të denjë, të dobishëm për familjen, rrethin e shoqërinë. Prindërit kanë për detyrë t’u formojnë fëmijëve të tyre shprehitë themelore kulturore, të cilat duhet të kultivohen dhe të ngrihen në nivel të lartë, në shkollë dhe jashtë saj. Arritja e mjeshtërisë së një prindi nuk matet me shkallën e shkollimit dhe nivelin e tij, por me aftësinë për të komunikuar me fëmijët, me lehtësinë dhe natyrshmërinë e kërkesave, me bindje, me qëndrim dhe parim të fakteve logjike jetësore.

29

Nga Sedat Islami

Është mirë të kesh grua të bukur dhe pasuri të madhe, por më së miri është të kesh nënën, të cilën e puth çdo ditë, ndërsa ajo të uron: “Allahu qoftë i kënaqur me ty, o biri im!”

Disa prej nesh turpërohen nëse shoqërojnë nënat e tyre në ndonjë vend, ndërsa nëna ndihet plotësisht ndryshe. Ajo krenohet nëse i biri e merr me vete tek ndonjë i afërm. Sa të mira janë nënat e sa të vrazhdë janë bijtë!

Para se ta martosh vajzën, mos harro ta pyesësh dhëndrin, jo vetëm per fenë, moralin, nderin, pasurinë dhe punën e tij por edhe për respektin që ka ndaj prindërve.

433

Nga Elona Çeço

1. Fëmija ju thërret për çdo problem që has
Është normale që fëmija juaj 5-vjeçar t’ju kërkojë ndihmë për problemet që i dalin, por nuk është normale që fëmija juaj student 19-vjeçar t’ju marrë në telefon sa herë që i ndodh diçka. Mundohuni të edukoni frymën e zgjidhjes së problemeve në mënyrë të pavarur përgjatë rritjes së tyre dhe mos u lëshoni si ambulancë sa herë që shihni fëmijën pak në vështirësi.
2. Fëmija juaj nuk e përballon dot zhgënjimin
Asnjërit nuk i pëlqen zhgënjimi, por nuk është e nevojshme të kalosh në shpërthim të pakontrolluar inati sa herë ndodh një zhgënjim. Elasticiteti i fëmijës është një nga shenjat kryesore të prindërimit të mirë. Nëse fëmija juaj nuk e tregon këtë tipar, do të thotë se ju keni bërë çdo gjë për ta mbrojtur nga zhgënjimet, por në këtë mënyrë ia keni bërë më të vështirë përballjen me zhgënjimet e pashmangshme që të ofron jeta.

130

Është e qartë që shumica e femrave zgjedhin për shokun e tyre të jetës dikë që është më i madh në moshë se ato. Por pse ndodh kështu?

Përveç paragjykimeve që mund të lindnin në rastet kur femrat mund të ishin më të mëdha në një çift, ekspertët kanë zbuluar se janë pikërisht këto 12 arsye se pse femrat kërkojnë të kenë pranë një mashkull më të madh se vetja :

68

Zakonisht prindërit presin më shumë nga fëmijët e parë, se nga fëmijët e tjerë. Ata i shtyjnë fëmijët e parë të jenë më të përgjegjshëm dhe të punojnë shumë me veten e tyre. Në qoftë se fëmija rritet me vëllezër dhe me motra, kupton se “pushteti” është i shpërndarë mes tyre në mënyra të ndryshme. Është vënë re se më të mëdhenjtë përpiqen të sundojnë më të vegjlit dhe të “ulin” arritjet e tyre. Sundimi i fëmijës së madh mbi të vegjëlit mund të ndihet në disa raste edhe në marrëdhëniet e tij me njerëzit jashtë familjes, gjë që nuk është shumë e pëlqyeshme në shoqëri.

Si mund të punojmë për të ulur rivalitetin mes fëmijëve?

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...