Shendeti i familjes

106

Është koha ideale për të çhelmuar trupin nga toksinat që keni grumbulluar gjatë dimrit. Me rritjen e temperaturave, trupi kërkon më shumë ujë, e për pasojë djersin më tepër duke nxjerrë jashtë të gjitha toksinat e dëmshme.

Më poshtë do të lexoni të gjitha shenjat treguese të një trupi të mbushur me toksina duke ju paralajmëruar se keni nevojë për një pastrim .
Pagjumesi
Toksinat reduktojnë nivelin e hormonit melatoninë duke shkaktuar pagjumësi.
Vështirësi për të humbur peshë

Sherife Kalaja

Për t’u kujdesur në mënyrën më të mirë për dhëmbët tonë dhe për t’i kushtuar shëndetit të tyre rëndësinë e duhur, më parë duhet të jemi të mirë informuar për funksionet e rëndësishme që ata kanë. Funksioni kryesor i dhëmbëve është prerja, copëtimi dhe bluarja e ushqimit. Por krahas kësaj vlen të përmendet që dhëmbët luajnë rol edhe në shqiptimin e duhur të fjalëve sidomos të bashkëtingëlloreve: s, t, th etj. Gjithashtu vlen të theksohet që dhëmbët kanë një rëndësi të madhe estetike një arsye tjetër  kjo që mjafton për të na bindur mbi kujdesin që duhet të tregojmë ndaj tyre, bashkangjitur faktit që komunikimi është një nga mjetet kryesore që përdoret sot në gjithë botën.

Padyshim që të gjithë dëshirojmë të kemi dhëmbë të bukur dhe të shëndetshëm, por çfarë duhet të bëjmë që kjo të mos mbetet thjeshtë një dëshirë?

Më poshtë do të paraqesim disa këshilla të thjeshta për t’u realizuar dhe të vlefshme për gjithsecilin prej nesh:

Një studim shkencor ka arritur në përfundimin se një përbërës në kuzhinë mund të ndihmojë metabolizmin të funksionoj më mirë; bëhet fjalë për piperin e zi.

Botuar në Journal of Agricultural and Food Chemistry, studimi minimizohet në studimin e piperinës, një përbërës i piperit të zi që i jep edhe përbërjen djegëse. Piperi i zi është përdorur prej shekujsh në mjekësinë alternative të Lindjes, veçanërisht për shëndetin tretës. Kjo erëz njihet si mbështetëse e shëndetshme për metabolizmin e atyre që janë mbi peshë, por askush nuk e dinte pse, deri në studimin në fjalë.

Mushkëritë dhe sistemi i frymëmarrjes zotërojnë një numër mbrojtjesh natyrale. Ajri i thithur nëpërmjet hundës është i filtruar nga qimet e vogla që gjenden në të. Mushkëritë, gjithashtu prodhojnë mukozë, një substancë të trashë të ngjitur që formon një barrierë dhe parandalon shumë baktere që të prekin mushkëritë. Mushkëritë e shëndetshme janë thelbësore për një jetë të mirë dhe të lumtur. Për fat të keq, mushkëritë tona ekspozohen ndaj shumë kimikateve të dëmshme dhe ndotësve ndërkohë që ne marrim frymë brenda dhe jashtë çdo ditë, e cila mund të çojë në dëmtimin e mushkërive dhe në sëmundje të tilla,

Në këtë periudhë virozash është shumë e rëndësishme të mbajmë të lirë hundën e fëmijës, gjë e cila në disa raste nuk është edhe shumë e thjeshtë për t’u bërë. Hunda e bllokuar e fëmijës mund të themi se është një nga “makthet” më të këqija të nënave, kjo pasi fëmija do të shfaqë vështirësi në frymëmarrje si edhe ushqyerje duke bërë që ai të qajë dhe të jetë vazhdimisht i irrituar.

Disa metoda natyrale për të liruar hundën e fëmijës
Para së gjithash na duhet t’ju theksojmë se në çdo rast duhet të veproni duke marrë parasysh moshën e fëmijës. Nëse ai është më i vogël se 3 muajsh dhe hunda është bllokuar për shkak të një viroze të lehtë, ju duhet të veproni me anën e një solucioni që shkrin sekrecionet duke bërë edhe një kontroll tek mjeku pediatër.

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...