Dituri

72

 

  1. Hurma arabe e pasur me lëndë ushqyese

Hurmat arabe kanë disa përfitime të mëdha ushqyese. Konsumoni tri hurma në ditë. Ata përmbajnë bakër, kalium, fibra, mangan, vitaminë B6 dhe magnez.

  1. Hurmat arabe përmirësojnë tretjen

Nëse keni probleme si kapsllëk ose probleme të tjera të tretjes së ushqimit, hurmat arabe mund t’ju ndihmojnë. Ata përmbajnë fibra, të cilat reduktojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe të  tumoreve të stomakut. Hurmat arabe janë të rekomanduara edhe për trajtimin e hemorroideve.

23

Nga Redaksia
Historia e mimozave
Të lindura në kontinentin australian, ku rriten më shumë se 700 lloje mimozash ndër 1200 llojet e njohura në botë, kjo pemë ekzotike e llojit të akacias, u importua në Evropë nga lundruesi dhe hartografi britanik James Cook. Gjatë kthimit të tij nga ekspedita, Cook ia besoi farërat e sjella kopshtit botanik të Keë që gjendet në periferi të Londrës. Megjithatë, mimoza mund të jetë transportuar në Australi nga Afrika, Amerika e Veriut ose Amerika Qendrore, madje edhe nga Azia sipas ekspertëve.
Të importuara në Evropë nga anglezët në fillim të shekullit XIX, mimozat, ndryshe nga ç’mendohet, kanë një temperament shumë të zjarrtë, që u lejon të durojnë edhe temperatura nën 8 apo 10°C.
Emri i saj botanik është ‘Acacia’, emri në shqip ‘Akacia’, por zakonisht e quajnë mimoza. Emri vjen nga fjala greke ‘Mimos’, që do të thotë “imitoj”. Në saj të diversitetit të formave dhe gjetheve të saj, periudhave të lulëzimit, në saj të bukurisë, aromës së rrallë e të ëmbël, në saj të shpejtësisë së rritjes dhe lehtësisë me të cilën kultivohet, ajo mund të jetë një pemë e mrekullueshme në natyrë por edhe në verandën tuaj apo në tokat e ftohta.

74

Nga Redaksia
Ndonjëherë renditja e shkronjave në disa fjalë arabe e tregon elementin e vërtetë fizik të atyre gjërave të cilave iu referohet kuptimi i atyre fjalëve.
Le të marrim për shembull:
( عَسَلٌ = ع س ل ) mjaltë i bletës; (ل س ع لَسَعٌ = ) thumbim, kafshim.
Këto dy fjalë janë të përbëra nga të njëjtat shkronja, por në renditje të kundërt.
Mirëpo, si pasqyrohet kjo në kuptimin e vërtetë të fjalës?

72

Nga Deada Hyka
Viti 2018 do të jetë viti i ngjyrës rozë florale, e elementit të bakrit, e qeramikës, drurit të errët, veprave të artit dhe printimeve ekzotike. Hije të ndritshme na kthejnë përsëri në vitet ’80, ndërsa ngjyrat natyrore janë të përjetshme dhe na lejojnë të realizojmë miksime të ndryshme dhe të përdorim sa më shumë dekoracione. Nuk është më viti i elementeve minimaliste, pohojnë ekspertët botërore.

125

Polistirenit – atij materiali plastik të lehtë si pupël, që e përdorin për të ambalazhuar pajisjet elektroshtëpiake dhe elektronike – dhe që në anglishte njihet edhe si styrofoam, në shqipen bisedore i kanë pasë thënë, dhe ndoshta i thonë akoma, bukë peshku.

Emërtim i çuditshëm ky yni, për një material që nuk duket të ketë lidhje me peshqit; edhe pse e ka një farë ngjashmërie me bukën, për nga konsistenca dhe ngaqë mund të shkërmoqet në thërrime.

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...