Aktivitete

83

Nga Hasan BAFTIJARI

Gjendemi në çastet përplot begati të muajit të Ramazanit dhe pranë detit të pafund të mëshirës Hyjnore. Në këto ditë, frymëmarrja ynë konsiderohet tes’bih kurse ibadetet dhe lutjet tona pranohen më lehtë se në çdo kohë tjetër.
Ramazani është muaji i pastrimit të shpirtit dhe qëndrimit larg mëkateve. Në këtë muaj zhduken shumë mëkate dhe Zoti mbulon shumë të këqija dhe të meta të robërve të Tij të mirë. Nuk ka ndjenjë më të mirë se ajo që njeriu të ndjejë mëshirën dhe faljen Hyjnore. Profetit Muhammed alejhi selam transmeton se Allahu ka thënë ne një hadith Kudsi: “Çdo punë që bën njeriu e bën për veten e tij, përveç agjërimit. Atë e bën për Mua dhe Unë Vetë do t`ia shpërblej”.
Duke u nisur nga kjo, do të kisha dëshirë që agjëruesi të mos e nënvlerësojë kurrë punën që po bën, përkundrazi të jetë kërkues, të jetë ambicioz dhe të presë një shpërblim të madh ngaqë, në ndryshim nga bamirësit e kësaj bote, të cilët mërziten kur u kërkon gjithnjë, Zoti, sa më shumë t`i kërkosh, aq më shumë kënaqet.

71

Nga Nada Dosti

Gjithmonë flitet për udhëtimet dhe eksperiencat jashtë vendit, për vështirësitë e përshtatjes me jetën e re, burokracitë përmes të cilave kalon, të zënit një shoqëri të re, të pasurit kujdes nga një botë e panjohur, të përshtaturit me kulturën dhe mentalitetin vendas, si dhe pjesa më e dhimbshme ajo e lamtumirës, por që në fund të fundit pajtohesh me ngushëllimin se “do të vinte dhe kjo ditë”.
Rrallë flitet për atë anë –në të shumtën e rasteve negative- të një udhëtimi që ta ndryshon jetën përgjithmonë. Bëhet fjalë për udhëtime për një qëllim të caktuar dhe jo për pushime relaksuese.
Shkon të shëtisësh botën, të provosh gjëra të reja, të zbulosh kultura të reja dhe të takosh njerëz të rinj. Dha ja, e pësove! Jeta jote ndryshoi përgjithmonë! Të gjithë shprehin në mënyrat e tyre emocionet para udhëtimit, aventuarat gjatë udhëtimit si dhe momentet e trishta të ndarjes dhe lamtumirës…

260

 Migena Kurushi, terapiste zhvillimi

Qëllimi

Të bësh të ditur se: “Arsimi ka për mision emancipimin shpirtëror, progresin material dhe zhvillimin social të individit.” – do të thotë të citosh Kushtetutën e Republikës, përkatësisht nenin 2 të saj.

Por t’ja citosh këto fjalë e të tjera si këto njerëzve që jetojnë të ngujuar në kulla të ngurta, larg kontaktit me njerëz, është një detyrë e vështirë.

Duke qënë se arsimi është në vetvete një mision, ashtu duhet trajtuar si një mision që do të përcjellë diçka të dobishme tek një grup njerëzish, në dobi të të gjithë shoqërisë.

Ashtu si ne do t’i dëgjonim e do të tingëllonim nenin e Kushtetutës, në veshët e njerëzve të cilët janë mësuar të mprehin dëgjimin, për çdo zhurmë të çuditshme rreth tyre.

31

Pavarësisht ditëve të nxehta, besimtarët muslimanë kaluan një muaj të madhërishëm me sakrifica dhe adhurim ndaj Zotit. Muaji i Ramazanit, një nga ngjarjet më të rëndësishme për besimtarët musliman, emocionet e të cilit vazhdojnë ende.  Gjatë këtij muaji, Shoqata Kulturore “Gruaja”, shpalli konkursin e esesë me temë “Një natë sa njëmijë muaj”. Ky konkurs mbarëkombëtar kishte në fokus punimet eseistike të të rinjve shqiptar, kushtuar vlerave më sublime të Natës së Kadrit. Dhjetëra vajza ju bashkuan këtij konkursi për të shprehur ndjenjat e tyre përmes botës shpirtërore, duke u frymëzuar nga ajetet kuranore.

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...