Familja

35

Nga Abdyl Fuga

Përgjegjësia e rritjes dhe edukimit të fëmijëve është një obligim i madh mbi supet e prindërve. Ata janë djepi dhe shkolla e parë ku fëmijët marrin mësimet e para të edukimit dhe moralit. Allahu i Lartësuar thotë: “O ju që besuat! Ruajeni veten dhe familjen tuaj prej një zjarri, lëndë djegëse e të cilit janë njerëzit dhe gurët.” (Tahrim, 6)
Prindërit dëshirojnë që fëmijët e tyre të rriten, aftësohen dhe edukohen si njerëz të denjë, të dobishëm për familjen, rrethin e shoqërinë. Prindërit kanë për detyrë t’u formojnë fëmijëve të tyre shprehitë themelore kulturore, të cilat duhet të kultivohen dhe të ngrihen në nivel të lartë, në shkollë dhe jashtë saj. Arritja e mjeshtërisë së një prindi nuk matet me shkallën e shkollimit dhe nivelin e tij, por me aftësinë për të komunikuar me fëmijët, me lehtësinë dhe natyrshmërinë e kërkesave, me bindje, me qëndrim dhe parim të fakteve logjike jetësore.

135

Nga Arjeta Dema

Për një Ramazan sa më frytdhënës për ju, ndiqni këshillat që me kënaqësinë më të madhe duam t’ju servirim!

Ramazani është muaji i Mëshirës dhe i Sakrificës Sublime, është koha kur njeriu duhet të bëjë të pamundurën për t’u lidhur me Krijuesin e tij, për të rigjeneruar shpirtin dhe për të qartësuar dhe qëllimet e tij.

Por sigurisht, një stomak bosh dhe një organizëm i dehidratuar na e vështirëson përqëndrimin në adhurime dhe në aktivitetet që Ramazani na kërkon të përfshihemi.

Ja disa këshilla të mençura për një iftar të këndshëm, që të mos jua rëndojë tretjen dhe vështirësojë adhurimet tuaja:

29

Nga Sedat Islami

Është mirë të kesh grua të bukur dhe pasuri të madhe, por më së miri është të kesh nënën, të cilën e puth çdo ditë, ndërsa ajo të uron: “Allahu qoftë i kënaqur me ty, o biri im!”

Disa prej nesh turpërohen nëse shoqërojnë nënat e tyre në ndonjë vend, ndërsa nëna ndihet plotësisht ndryshe. Ajo krenohet nëse i biri e merr me vete tek ndonjë i afërm. Sa të mira janë nënat e sa të vrazhdë janë bijtë!

Para se ta martosh vajzën, mos harro ta pyesësh dhëndrin, jo vetëm per fenë, moralin, nderin, pasurinë dhe punën e tij por edhe për respektin që ka ndaj prindërve.

166

Nga Arjeta Dema
Sëmundjet alergjike janë gjende shëndetësore të shkaktuara nga mbindjeshmëria e sistemit imunitar ndaj një faktori mjedisor, i cili zakonisht shkakton probleme të papërfillshme në shumicën e njerëzve. Këto sëmundje përfshijnë ethet e eshtrave, alergjitë ushqimore, dermatitin atopik, astmat alergjike dhe anafilaktikët. Simptomat mund të përfshijnë sy të kuq, skuqje, kruarje, teshtimë, sekrecione të hundëve, enjtje etj.
Alergjitë janë mjaft të zakonshme. Në botën e zhvilluar, rreth 20% e njerëzve janë të prekur nga alergjitë e rinitit, rreth 6% e njerëzve të paktën një alergji ushqimore dhe rreth 20% kanë dermatit atopik. Në varësi të vendit, rreth 1-18% e njerëzve kanë astmë dhe alergjitë anafilaksike ndodhin në mes 0.05-2% të njerëzve.
Faktorët që rrezikojnë shfaqjen e alergjive i ndajmë në dy kategori të përgjithshme; faktorët pritës (ose faktorët e brendshëm) dhe mjedisor (ose të jashtëm).

1124

Kanceri i vezoreve është një prej llojeve më të përhapura të kancerit, i cili prek femrat. Të paktën 31% të rasteve të diagnostikuara nga ky kancer, kanë rezultuar fatale.

Nëse kapet në kohë, mund t’ju shpëtojë jetën, por kjo është në dorën tuaj. Prap testi është një domosdoshmëri të cilin duhet ta praktikoni të paktën 1 herë në 2 vite, por ekzistojnë disa shenja të cilat ju nuk duhet t’i neglizhoni kurrë. Ato mund të jenë paralajmëruese të këtij kanceri, kështu drejtohuni sa më parë te gjinekologu.

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...