Shëndeti i familjes

135

Nga Arjeta Dema

Për një Ramazan sa më frytdhënës për ju, ndiqni këshillat që me kënaqësinë më të madhe duam t’ju servirim!

Ramazani është muaji i Mëshirës dhe i Sakrificës Sublime, është koha kur njeriu duhet të bëjë të pamundurën për t’u lidhur me Krijuesin e tij, për të rigjeneruar shpirtin dhe për të qartësuar dhe qëllimet e tij.

Por sigurisht, një stomak bosh dhe një organizëm i dehidratuar na e vështirëson përqëndrimin në adhurime dhe në aktivitetet që Ramazani na kërkon të përfshihemi.

Ja disa këshilla të mençura për një iftar të këndshëm, që të mos jua rëndojë tretjen dhe vështirësojë adhurimet tuaja:

166

Nga Arjeta Dema
Sëmundjet alergjike janë gjende shëndetësore të shkaktuara nga mbindjeshmëria e sistemit imunitar ndaj një faktori mjedisor, i cili zakonisht shkakton probleme të papërfillshme në shumicën e njerëzve. Këto sëmundje përfshijnë ethet e eshtrave, alergjitë ushqimore, dermatitin atopik, astmat alergjike dhe anafilaktikët. Simptomat mund të përfshijnë sy të kuq, skuqje, kruarje, teshtimë, sekrecione të hundëve, enjtje etj.
Alergjitë janë mjaft të zakonshme. Në botën e zhvilluar, rreth 20% e njerëzve janë të prekur nga alergjitë e rinitit, rreth 6% e njerëzve të paktën një alergji ushqimore dhe rreth 20% kanë dermatit atopik. Në varësi të vendit, rreth 1-18% e njerëzve kanë astmë dhe alergjitë anafilaksike ndodhin në mes 0.05-2% të njerëzve.
Faktorët që rrezikojnë shfaqjen e alergjive i ndajmë në dy kategori të përgjithshme; faktorët pritës (ose faktorët e brendshëm) dhe mjedisor (ose të jashtëm).

1124

Kanceri i vezoreve është një prej llojeve më të përhapura të kancerit, i cili prek femrat. Të paktën 31% të rasteve të diagnostikuara nga ky kancer, kanë rezultuar fatale.

Nëse kapet në kohë, mund t’ju shpëtojë jetën, por kjo është në dorën tuaj. Prap testi është një domosdoshmëri të cilin duhet ta praktikoni të paktën 1 herë në 2 vite, por ekzistojnë disa shenja të cilat ju nuk duhet t’i neglizhoni kurrë. Ato mund të jenë paralajmëruese të këtij kanceri, kështu drejtohuni sa më parë te gjinekologu.

318

USHQIMET DHE SUPLEMENTET QE GARANTOJNE SHENDETIN E GRUAS

Te jesh grua ka pa dyshim privilegje, nje nder to eshte edhe ai i jetegjatesise. Nje grua jeton mesatarisht 5-7 vite me shume se nje burre. Megjithate, jeta e nje gruaje behet mjaft e veshtire pas menopauzes dhe shendeti i saj vihet me shume ne rrezik ne saje te ndryshimeve hormonale drastike qe ajo peson. Me mbarimin e femijerise, nje vajze ka disa nevoja te ndryshme nga nje djale ne lidhje me shendetin e saj. Gjate moshes qe ajo i nenshtrohet ciklit te permuajshem menstrual, nevojat e saj jane me te rritura ne hekur, ndersa pas menopauzes, kalciumi behet elementi paresor per parandalimin e nje prej semundjeve me te perhapura te femrat – osteoprozes. Le t’i hedhim nje sy ushqimeve me te rendesishme qe nje grua duhet te konsumoje, vecanerisht pas te 40-ave.

84

Nuk ka rëndësi nëse është dimër apo nëse fëmija është i sëmurë, gjatë pasdites ai nuk duhet të qëndrojë në shtëpi. Sipas mjekes pediatre, Laura Reali, prindërit duhet të tregojnë kujdes në lidhje me të shëtitjet e fëmijës në dimër.

Këshillat e mjekes

Ajo shpjegon se është krijuar një ide e gabuar në lidhje me stinën e dimrit dhe të ftohtin. Prindërit mendojnë se nëse është ftohtë fëmija duhet të qëndrojë në shtëpi por nuk është kështu. Mjekja thekson se dalja në ajër të pastër edhe në dimër ndihmon zhvillimin e fëmijës dhe tashmë është vetëm një mit ideja se i ftohti të sëmur.

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...