Psikologji

75

Nga Blerina Memaj, psikologe

Agjërimi është praktikë e cila ka qenë pjesë e stileve religjioze të jetës për shekuj të tërë. Agjërimi parasheh ‘ndaljen’ e konsumimit të ushqimit për një periudhë të caktuar kohore. Shumë mund të mendojnë se ta ndalosh trupin nga vlerat ushqyese, mund t’ju bëjë vetëm dëm, por, faktikisht, kjo dukuri sjell vetëm se efekte pozitive për të gjithë organizmin. Shumë studiues me famë botërore kanë dalë në përfundime mahnitëse, gjatë kohës që kanë eksperimentuar për agjërimin. Nga studimet, rezulton se agjërimi është forcues i sistemit nervor dhe përmirëson funksionin e trurit. Shumica e shkencëtarëve tashmë besojnë se agjërimi i rregullt është një nga strategjitë kyçe për të maksimizuar funksionin e trurit dhe për ta fuqizuar atë.

33

 

Epidemia e ankthit

Ankthi zyrtarisht është një epidemi. E vërteta është se ne jemi të gjithë fajtorë. Ne jemi bërë të varur nga teknologjia, njerëz të ngarkuar në borxhe “shumë për pak”.

Ankthi ka depërtuar në shoqërinë tonë dhe ne nuk kemi bërë pothuajse asgjë për këtë. Nëse keni dyshime për këtë, rimendohuni sërish.

Ankthi është sëmundja më e zakonshme mendore në Shtetet e Bashkuara. Mbi 45 milion të rritur janë diagnostikuar me një çrregullim ankthi. Është vlerësuar se vetëm 37% e individëve me një çrregullim ankthi të diagnostikuar kërkojnë trajtim.

10

Nga Sherife Kalaja

“Receta e injorancës së përhershme është: kënaqu me mendimet e tua dhe ngopu me ato që di” (E.Hubbard).

Vijmë në këtë botë pa opinione, gjykime, vlera apo pikëpamje dhe tani kokën e kemi të mbushur plot me të tilla. Ato na ndihmojnë të ecim përpara në këtë botë. Ato na çojnë drejt suksesit apo dështimit, injorancës apo dijes, të mirës apo të keqes, paralizës apo fuqizimit personal. Disa nga bindjet që kemi na bëjnë më mendjemprehtë e të tjera na verbojnë, disa janë të vërteta e disa jo. Lind pyetja, si t’i dallojmë të duhurat? Kjo pyetje përbën atë që është themeli i të menduarit kritik.

96

Nga Blerina Memaj, psikologe
Një sëmundje kronike fizike konsiderohet si faktor riskues për shfaqen e një çrregullimi emocional, i cili mund të diagnostikohet si pasojë e faktorëve gjenetikë dhe psiko-social, ose mund të jetë edhe dytësore, shoqëruese e ndonjë çrregullimi metabolik i lidhur me një sëmundje specifike mjekësore, por mund të jetë edhe një kombinim i të gjithë këtyre faktorëve. Këto çrregullime shoqëruese të sëmundjes fizike ndikojnë negativisht, pasi ato mund të rritin ashpërsinë e sëmundjes fizike duke shfaqur shqetësime në zemër, sistemin nervor, funksionin imun dhe zakonet ushqyese të pacientit, duke rritur në këtë mënyrë vështirësitë e pacientëve për t’u përshtatur me sëmundjen kronike (Beesdo& Pine, 2009).

1838

“Balena Blu” është loja vrasëse e krijuar nga një grup njerëzish në rrjetet sociale të cilët nxisin individë nga e gjithë bota (më së shumti fëmijë dhe adoleshentë) të vrasin veten. Ekzistojnë me qindra dhe mijëra postime në Instagram të cilët paralajmërojnë rrezikun që sjell kjo lojë për secilin që ftohet ta luajë.

Si funksionon?

Mendohet që personat të cilët e kanë krijuar këtë lojë makabre dërgojnë një mesazh ku të ftojnë të luash një lojë. Preja më e lehtë janë fëmijët, të cilët janë naivë dhe të gatshëm të pranojnë shumë gjëra, sidomos kur bëhet fjalë për një lojë. Në mesazhin e parë nuk jepen shumë detaje.

Marketing

Vitrina e librit

28
Së fundmi vërehet një rikthim në traditat e hershme të vjershërimit dhe një nga këto botime është ai i autorit Roald Hysa me titullin...